Inspirationsmateriale til undervisning
i cyber – og informationssikkerhed
Her finder du det materiale, der er blevet anvendt på kurset BonusCyberKnowHow, som er udviklet med fokus på vigtige emner som cybersikkerhedsforståelse, risikostyring, beredskabskommunikation og awareness .
Cyber- og informationssikkerhed bliver stadig vigtigere i takt med digitaliseringen. Vi håber, at dette materiale kan inspirere undervisere og uddannelser til at integrere cybersikkerhed på tværs af fagområder. Målet er at ruste flere dimittender til at arbejde med cybersikkerhed i deres fremtidige karriere. Dette gælder eksempelvis uddannelser som Digital Design, Informationsvidenskab, Strategi og Kommunikation.
God fornøjelse!
Hvor kommer materialet fra?
I 2024-2025 har vi gennemført et kursusforløb, som har givet ledige profiler “generalistfærdigheder” indenfor cyber– og informationssikkerhed med særligt fokus på opgaver relateret til formidling, koordinering og forretningsforståelse.
Varighed af kurset har været på 8-10 uger, hvoraf 6 af ugerne er fysisk undervisning kombineret med casearbejde. Undervisningen har været bygget op omkring 6 forskellige moduler og i de sidste 2-4 uger har kursisterne være ude at anvende deres viden i praksis vi praktik hos en udvalgt SMV.
Læs om fag-modulerne og download undervisningsmaterialet:
Nedenfor kan I læse om de forskellige moduler og downloade undervisernes præsentationer, samt de værktøjer/frameworks, som er blevet anvendt i undervisningen. En del af materialet er fra Sikker Digital og dermed frit tilgængeligt.
Når I dykker ned i materialet, kan I:
Få nye vinkler på cybersikkerhed: Hands-on værktøjer gør undervisningen lettere.
Bruge materialet, som det passer jer: Brug materialet, som det passer jer – i egne forløb eller som supplement.
Blive opdateret på den nyeste viden: Materialet er udarbejdet af dygtige fagfolk og følger nyeste standarder.

Basis indenfor Cybersikkerhed
Læs om modulet
For at kunne arbejde med cybersikkerhed, er det vigtigt med en forståelse for grundbegreberne, og de områder som cybersikkerhed spænder over. Cybersikkerhed kan både være forsvar af computere, servere, mobile enheder, elektroniske systemer, netværk og data mod ondsindede angreb. Det første modul har derfor til formål at introducere kursisterne til basisviden og begreber indenfor cybersikkerhed.

Risikostyring
Læs om modulet
Dette modul skal hjælpe kursisterne med at forstå, hvordan man arbejder metodisk med risikostyring, og hvordan man derigennem får styr på de cyber-trusler, der er rettet mod virksomheden, hvordan man kortlægger de sårbarheder, der gør systemer usikre og derudover viden om at sammensætte en risiko matrix, der kan bruges et at vurdere, hvor der skal sættes ind mod truslerne fra cyberspace.

Beredskabskommunikation (kommer snart)
Læs om modulet
Kriser kan opstå, uanset hvor godt man er forberedt. Netværk kan bryde ned. Der kan ske menneskelige fejl og informationer kan blive kompromitteret. Dette modul handler om at udvikle kursisternes kompetencer i at kunne varsle samt udvælge og formidle relevant kriseinformation til medarbejdere under større hændelser eller kriser indenfor cybersikkerhed.

Cyber Awareness
Læs om modulet
Dette modul handler om hvordan man på strategisk niveau udarbejder et cyber awareness training program, og hvilke forskellige metoder der kan anvendes til at gøre det operationelt og dermed muligt at implementeret i virksomheden. Dermed skal kursisterne opnå en forståelse af, hvordan man tilrettelægger et ressourceoptimeret læringsforløb om cybersikkerhed, som medarbejdere kan gennemføre på kort tid, og så man får opbygget en stærk kultur internt i virksomheden.

ISO27001 & NIS-2 / D-mærket
Læs om modulet
NIS2-direktivet stiller nye krav både til ledelse, risikostyring, forretningskontinuitet og rapportering til myndighederne. Inden for dette modul undervises der kort i indsigt i den regulatoriske ramme for cybersikkerhed, NIS1 og det nye NIS2 direktiv, indblik i de kommende krav til bestyrelses- og ledelsesansvar, greb til at overholde de nye sikkerhedskrav og ift. at implementere et risk management framework.
Kontaktpersoner


Hvem står bag





Med støtte fra
